Zeef

Wat heb je aan een goed geheugen? Weinig, wist Nietzsche al: “menigeen wordt slechts daarom geen denker, omdat hij een te goed geheugen heeft.” Helemaal waar. Vergeetachtige mensen zullen vaak het wiel opnieuw uitvinden, maar zo nu en dan ook briljante dingen bedenken. Mensen met een goed geheugen lijken daarentegen vaak op computers: er komt alleen uit wat er ooit al eens is ingestopt. Meestal onbewust waarschijnlijk, maar toch.

Mensen met een extreem goed geheugen zijn meelijwekkend. Sommige “idiot savants” hebben er last van. Jorge Luis Borges’ romanfiguur Funes ook. Hij herinnert zich de vorm van alle wolken op elk moment en van elke nerf van elk blad van elke boom die hij ooit heeft gezien.

En nog een opsteker voor de vergeetachtigen onder ons, weer van Nietzsche: “het voordeel van een slecht geheugen is dat men van dezelfde goede dingen meer dan eens kan genieten.”

Een reactie plaatsen