Minimalisme

Nu ik de opmaak van deze site tot het minimum heb uitgekleed, is het tijd voor wat meer uitleg. Zoals ik al eerder schreef, heb ik de laatste tijd een beetje een minimalistische instelling. Wat dat precies is, is lastig uit te leggen. Het overzichtelijk maken van het leven is in ieder geval een belangrijk onderdeel. Alleen kopen wat ik nodig heb, en wegdoen wat ik niet meer gebruik. Zo krijg ik overzicht en rust, en kan ik mijn aandacht richten op de dingen die ik belangrijk vind.

Dit is in de huidige hebberige, kapitalistische maatschappij niet altijd even makkelijk. Ik weet wel dat bezit niet tot geluk leidt, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen, maar ook ik kon het vaak niet laten. Ik wilde een digitale camera, een grote én een kleine. Ik wilde ook een mp3-speler, een vulpen, dure schrijfblokken, een GPS-apparaat en een espressoapparaat. En een iPhone natuurlijk, het toppunt van hebberigheid. Gelukkig heb ik die laatste nog niet gekocht, en nu wil ik hem ook niet meer. Nodig heb ik hem zeker niet, net als veel andere dingen die ik ooit wel gekocht heb.

Maar ach, als je geld genoeg hebt kan het toch geen kwaad om dat soort onnodige dingen te kopen, zullen veel mensen zeggen. Volgens mij hebben die mensen ongelijk. Ik ben me langzaam gaan realiseren dat al dat nutteloze spul wél iets kost. Namelijk overzicht, rust en aandacht. Als ik dingen heb, moet ik er ook aan denken. Of ik het niet weer eens moet gebruiken, of het niet aan vervanging toe is, of het wel een goede aankoop was, of het niet eens opgeruimd moet worden.

Een simpel voorbeeld is mijn oude pennenbakje. Daar lagen vele balpennen in, twee vulpennen, een paar potloden, een stel stiften, een gum en een puntenslijper. Elke keer als ik een pen wilde pakken vroeg ik me af welke ik moest kiezen. Soms vroeg me af of die stiften nog niet leeg zouden zijn, en of ik misschien niet een keer betere potloden moest kopen. Nu staan er nog twee dingen in: een balpen voor het snelle krabbelwerk en een vulpen voor het betere schrijfwerk. Overzichtelijk, en simpel.

Ook digitale rommel is niet gratis. Al die files op mijn harde schijf, moet ik die niet eens backuppen? Vergeet ik niet een belangrijk bestand? Is er geen beter alternatief voor dat programma? Te veel digitale afleiding geeft onrust en leidt tot een versnipperde aandacht. Dit geldt natuurlijk in extremis voor alle 142 sociaalnetwerksites. En het is waar voor deze site, ronaldk.nl. Een site met allerlei categorieën, tags, links en mooie plaatjes vergt onderhoud. En er is altijd het gevoel dat het beter moet, of mooier, of uitgebreider. Maar dat wil ik allemaal niet. Ik wil een site waar ik tekst op kwijt kan. En die heb ik nu.

Een reactie plaatsen